Oorsprong

Pilates is een bewegingsvorm ontwikkeld door Joseph Pilates en is al bijna 100 jaar oud. Joseph Pilates verdiepte zich in verschillende fysieke trainingsvormen en bestudeerde daarnaast Oosterse meditatievormen. Dit gecombineerd met zijn visie van een gezonde geest in een gezond lichaam heeft zijn oefenmethode gevormd.
Pilates is een training die gericht is op het bevorderen van de beheersing, soepelheid, coördinatie en kracht van de spieren. Flankademhaling en bewegingen aansturen vanuit je krachtcentrum , ook inner core genoemd(bekkenbodem-buik-onderrug-middenrif), zijn de basis van elke oefening.
Het lichaam wordt heel bewust getraind vanuit de geest.

“I must be right. Never an aspirin. Never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They’d be happier.” – Joseph Hubertus Pilates, in 1965, age 86.
Joseph Pilates is geboren In 1880 te Dusseldorf. Als kind leed hij aan astma en acuut reuma. Pilates was niet het type dat zich daarbij neerlegde. Hij verdiepte zich in verschillende fysieke trainingsvormen en bestudeerde daarnaast Oosterse meditatievormen. Hij kwam terecht bij yoga en de klassieke Griekse en Romeinse methoden. Op zijn 14e was hij al een geoefende duiker, gymnast en skiër. In 1912 verhuisde hij naar Engeland om als bokser te trainen. Toen de eerste Wereldoorlog uitbrak werd hij als Duitser meteen als vijand beschouwd en gevangen gezet. Tijdens zijn gevangenschap maakte hij zich nuttig in de ziekenboeg. Zijn medekampgenoten leerde hij de inhoud en oefeningen van zijn 20-jarige zelfstudie in yoga, Zen, en oude Griekse en Romeinse oefenmethodes. Hieruit is ook zijn serie matoefeningen ontwikkeld. Met de bedlegerige patiënten begon hij te werken aan zijn bijzondere toestellen. Het waren apparaten met springveren die met leren riemen aan het ziekenhuisbed waren bevestigd. Met de oefeningen die zij daarmee konden uitvoeren stimuleerden zij hun herstel. In 1918 kwam onomstotelijk vast te staan dat zijn methode werkte: veel patiënten die aan zijn zorg waren toevertrouwd overleefden een dodelijke griepepidemie.
In 1926 emigreerde Joseph Pilates naar de Verenigde Staten. In New York trok de Pilates-methode vooral de aandacht van professionele dansers. Grote namen uit de moderne danswereld zoals Martha Graham en George Balanchine werden zijn leerlingen. De methode werd ook onderdeel van dansopleidingen en is dat nog steeds!